Áruvédelmi rendszer típusai, lopásgátlók

Az áruvédelmi rendszereknek (elektronikus lopásgátlóknak) 4  + 1 fő típusa terjedt el:  

- Rádió frekvenciás
- Akuszto magnetikus
- Elektromágneses
+ a legújabb az RFID rendszerek (amelyeket külön pontban mutatunk be és amely elsősorban a termékazonosításra, beléptetésre stb. alkalmas, nem áruvédelemre)
+ a 2014-es fejlesztés: EMID (amely alkalmas adattárolásra és áruvédelemre is). Az EMID jelenleg kizárólag az ASTRASEC és viszonteladóinál vásárolható meg !

Mindegyik elektronikus áruvédelmi rendszerhez alkalmazható:

puha (papír, soft) áruvédelmi címke, valamint "kemény címke" (soft címke, csipogó), safer (műanyag tartó) és egyéb tartozékok.

atrasec rádiófrekvenciás elektronikus áruvédelmi rendszer

RF  (rádió frekvenciás) áruvédelmi rendszer

- Szinte nem igényel karbantartást, csak időnként a rendszert a környező más antennákkal hangolni kell, illetve az érzékenységet kell beállítani.. A rádió frekvenciás áruvédelem üzemeltetése olcsó. Többnyire  minden árucikken jelez, kivéve a fém tárgyakat, fémes csomagolóanyagokat (pl. alufóliába csomagolt cikkek, 0,25 kg-os Omnia kávé stb.). A téves jelzések száma a környezeti változóktól függ, mert azokra érzékeny. Jól alkalmazható ruhaüzletekben, könyvesboltokban, élelmiszer üzletekben stb. Az elektronikus lopásgátlás -nak hatékony módja. (Itt fontos megjegyezni, hogy az RF rendszereknél mindig vannak téves riasztások, ez elkerülhetetlen. Ezért ezek a rendszerek rendszeres utóhangolást igényelnek, amely tehát nem meghibásodás, hanem technológiai jellegzetesség.) Az RF rendszerek esetében cégünk 2 gyártótól is forgalmaz olyan áruvédelmi rendszereket, amelyek interneten keresztül elérhetőek, -  ezeknél a karbantartás, utóhangolás is a neten keresztül történik. A riasztásokról digitális napló készül, amely alapján a gyanús aktivitások is kiszűrhetőek pl. kikapcsolta valaki az antennát, riasztási naplók stb.)

Játéksziget astrasec rédiófrekvenciás áruvédelmi rendszer anti thies system

Az RF antennák esetében szoktak a trükkös tolvajok alufóliás szatyrokkal próbálkozni. Több olyan antennát is forgalmazunk, amelyekben az alufólia (illetve mágnes) detektor bele van építve ! Az alufólia - mágnes detektor külön is megrendelhető, illetve számos antennába be tudjuk utólag építeni.

Az RF rendszerek közül korábban 1,9 MHZ-es típust is gyártottak. Ezt a frekvenciát ma a katonaság használja, ezért ezek az antennák illegálisak! Csak a 8,2 MHZ-es rádiófrekvenciás antennát szabad alkalmazni! Ha Önnek már van korábbi, legalább 4 éves antennája, akkor azt műszeresen bemérjük!

A téves riasztások oka sokszor a rossz minőségű,  szomszédban elhelyezett RF antenna, amelynek az adása a megengedettnél erősebb! Ha felmerül ez a gyanú (pl. plázákban), akkor a környező antennák adását műszeresen bemérjük és javaslatot teszünk a megoldásra.

A rádiófrekvenciás rendszert ruhaüzletekben, könyvesboltokban, élelmiszer üzletekben és pl. a képen is látható sportboltban, játéküzletben, divatáru boltban is alkalmazni lehet.

Astrasec áruvédelmi rendszer a a MISSQ Westendben

AM (akuszto magnetikus) áruvédelmi rendszer

- Nagy detektáló képesség, jól felderíti a lopott cikkeket. Az áruvédelmi rendszert a telepítéskor hangolni kell, ehhez szakember szükséges. Az akusztomagnetikus áruvédelmi rendszer stabil, nagyon megbízható. Szinte minden árucikken jelez, kivéve a mágnesezhető (vas) cikkeket. Az ára magasabb, mint az RF áruvédelemnek, a telepítéskor és az üzemeltetés során is. Téves jelzések száma alacsony. Jól alkalmazható barkácsáruházakban, ruhaüzletekben, könyvesboltokban, élelmiszer üzletekben stb., de a címke vastag, leszedhető, ezért el kell rejteni. A címke erősen korlátozza a hatékonyságát!

 

EM (elekromágneses) áruvédelmi rendszer

- Legnagyobb detektáló képesség! Az elektronikus lopásgátlás csúcsa! Az elektromágneses áruvédelmi rendszer alkalmazható normál üzletekben (vagyis mindenhol, ahol az RF, vagy az AM), de ezen felül könyvtárakban, kölcsönzőkben is. A rendszer kiépítése valamivel költségesebb, mint az RF, vagy AM rendszereknek, viszont az üzemeltetése kb. az RF rendszerekkel azonos költségű, azaz olcsó. Ez a rendszer jelez mindenen, így fém tárgyakon is! Vagyis, a legteljesebb lopásgátló védelmet ez a rendszer nyújtja. Kiépítése hangolást igényel, szakember szükséges hozzá. A téves jelzések száma nagyon alacsony. Jól alkalmazható barkácsáruházakban, bútoráruházakban, parfümériákban, ruhaüzletekben, könyvesboltokban, élelmiszer üzletekben stb.
Az elektromágneses rendszert érdemes összehasonlítani az RFID rendszerekkel. Az elektromágneses rendszer és az RFID rendszer egyaránt alkalmas arra, hogy üzletekben, könyvtárakban alkalmazzuk. Mindegyik típus esetében a címke többször használható. Viszont az RFID rendszer annyival "tud többet", hogy az egyes címkék egyedi azonosítóval rendelkeznek, így a termék beazonosítható egyedileg. (például a kutya chipek, vagy a sífelvonók kártyái, valamint a fürdőkben a karóra jellegű chip mind RFID rendszerek). Az RFID költségesebb. Ha a felderítés, a lopások megelőzése a cél, akkor kétségtelenül az EM rendszer előnyösebb. Az EMID rendszer már alkalmas a védelem mellett az egyedi azonosításra is!

 

Összegezve: az áruvédelem, lopásgátlás megoldható bámely áruvédelmi rendszerrel. A kérdés, hogy milyenek a környezeti körülmények és mekkora a költségvetésünk.

Kérjen ajánlatot emailen, telefonon, vagy nézzen be a webáruház menübe. Figyelem: a webáruházban csak néhány, mintaként bemutatott áruvédelmi rendszer, termék van beárazva! A mennyiségi, vagy fizetési kedvezményeket nem tartalmazza a webáruház. A speciális fejlesztéseket, egyedi termékeket nem mutatjuk be a webáruházban - ezeket egyedi ajánlat formájában közöljük.

A lopásgátlók kombinált alkalmazása ajánlott. (pl. kamera, áruvédelmi rendszer, riasztó)

 

Tapasztalatok: melyik rendszert, milyen üzletbe alkalmazzuk?

Cégünk a legtöbb áruvédelmi rendszert forgalmazza, ezért van szerencsénk összehasonlítani az egyes márkákat, technológiákat. Nem vagyunk elkötelezve egyetlen márka iránt sem, ezért független, objektív képet tudunk biztosítani:

Rádiófrekvenciás védelem:

- kiválóan alkalmazható élelmiszer üzletekben, ruha boltokban. Nem alkalmas barkácsboltokba. Nem javallott játéküzletbe sem. Könyvesboltok esetében határeset: a címke lapos, ezért a könyvekbe bele lehet ragasztani, viszont könnyen árnyékolható. Ha tehát egy tolvaj rászokik pl. a könyvesboltra, akkor a kihelyezett RF antennák nem fogják a lopást megakadályozni. Elektromágneses rendszerrel hatékonyabban lenne védhető

 

Akusztomagnetikus rendszer:

Alkalmas pl olyan parfümériában, ahol a gyártás során a parfümök dobozának belső felére ragasztják. Ruhaüzletekbe szintén nagyon jó, habár könnyen árnyékolható.  Az akusztomagnetikus rendszerek alkalmatlanok élelmiszer üzletek védelmére, hypermarket esetében pedig különösen gyenge a teljesítményük. Az akusztomagnetikus címkék magasak, kiállnak a termékekről, ezért nagyon könnyen, kézzel le lehet szedni. Tele is vannak a hypermarketek eldobált címkékkel. A címkét elég körömmel megkarcolni, akkor sem jelez.

 

Elektromágneses rendszer:

Játékboltok, ruhaüzlet, könyvtár, könyvesbolt, parfüméria.  Mindenhol fog működni. Egyedüli hátránya, hogy az antennákat sűrűn kell elhelyezni: 75 -100 cm. között.
Élelmiszer üzletben nem szokták alkalmazni, mivel a kicsi, tekercses címke kb. az akusztomagnetikus dr címke árában van, ezért magas a költsége.

Árkád Bevásárlóközpont, Felföldi édesség üzlet, Astrasec akusztomagnetikus áruvédelmi rendszer