dohánybolt, trafik biztonságtechnikai megoldások

 

NEMZETI DOHÁNYBOLTOK – BIZTONSÁGTECHNIKAI FELTÉTELEK

 


A nemzeti dohányboltok pályázati kiírása csak utalásokat tartalmazott a trafikok üzemeltetéséhez szükséges biztonságtechnikai feltételekről. Ezeknek a biztonsági feltételeknek a betartása hiányában a vállalkozás elveszítheti koncessziós jogát és problémás helyzetben a biztosító sem fog fizetni.Cégünk kidolgozta és biztosítja azt a biztonságtechnikai feltételrendszert, ami szükséges a boltok hosszútávú ützemeltetéséhez. Röviden összefoglaljuk a kockázatokat és ezek mérséklését.Minden üzlet egyedi, ezért árakat nem írtunk ebbe az összefoglalóba. Cégünk valamennyi eszközt forgalmazza, többségét közvetlen nagykereskedőként.

Külső kockázatok:  Vevők és más külső személyek

Szállítók

 

Belső kockázatok: Dolgozók által elkövetett lopások

 

Nagy mennyiségű KÉSZPÉNZ-ből származó kockázatok


Részletesen:

Vevők által elkövetett lopások, rablások, betörések. A vevők által leggyakrabban elkövetett cselekmények a lopások. A dohányárut úgy kell elhelyezni, hogy lehetőleg ne férjenek hozzá. A kihelyezett egyéb árukkal tanácsos hasonló módon eljárni. Ezzel létrejön egy “pultos” rendszer: ami biztonságos, de nem segíti elő az értékesítést. A termékeket tehát vegyesen hasznosabb elhelyezni:dohányárut a pult mögé, de a nagyobb cikkeket (pl. italáru) regálokon elhelyezni, hogy a vevő tudjon válogatni.

Ha a vevők az árukhoz érhetnek, akkor szükséges egy ÁRUVÉDELMI RENDSZER elhelyezése.

Az áruvédelmi rendszer lehet RF (rádió frekvenciás), AM (akuszto magnetikus) és EM (elektromágneses).

Egy alap RF rendszer elemei: (RF antenna) RF papírcímke   Deaktivátor    ital palack védő     nyitó mágnes

Mi a fontos szempont az áruvédelmi rendszer kiválasztásánál?

- olcsó üzemeltetés

- stabil működés

A vevők és dolgozók, szállítók megfigyeléséhez egyaránt elkerülhetetlen egy kamera (CCTV) rendszer.

A kamera rendszer minimum 4 kamerás SONY kell legyen és a képminőség legalább 700 tévésoros. A rendszer pontosan illeszkedő DVR kell -  a nagy kockázat miatt ajánlott 2 db. is! 

Ócska kamerákkal nem lehet látni a felvételt.Optimális esetben 8 – 12 kamera van felhelyezve 1080 tévésoros felbontással, internetre kötve, 2 DVR rögzítővel. Nem túlzás az arcfelsimerő szoftver használata sem! Kültéri és beltéri kamera is szükségesek.

MECHANIKAI ÉS ELEKTRONIKAI VÉDELEM

A dohányboltokban hatalmas értékű árukészletek lesznek. Nagy lesz a kísértés a betörésekhez, rablásokhoz. Minimálisan a következő védelmet kell az árukészlet védelme érdekében megtenni:biztonsági ajtók, őrzővédő céghez bekötött riasztórendszer pánikriasztóval, biztonsági fóliás üveg és / vagy MABISZ engedélyes biztonsági rács, másolhatatlan kulcsok, kellő védelmet nyújtó pult, zárt raktár, ha a tető, udvar stb. felől egyéb bejutási lehetőség van, akkor ezek védelme.

A PÉNZ védelme

A dohányboltokban esetenként 10-40 millió Ft. készpénz lesz. Nagy mennyiségű készpénz tárolása hatalmas kockázatot rejt, különösen a nyitást követően.Időzáras, pénzbedobós, nagy méretű, MABISZ engedélyes, riasztós széf nélkül nem oldható meg a pénz tárolása!


A pénz szállítása: A készpénzt a bankba pénzszállító céggel lehet szállítani.

Ez elkerülhetetlen feltétel.

Nyilvántartás:

Szép és jó, ha trafikunkat nem tudják kirabolni és a vevők sem lopnak. De a legnagyobb kockázat a dolgozó! A kamera, egyéb eszközök mit sem érnek egy megfelelő nyilvántartási rendszer nélkül.

Gondolhatnánk, hogy bármilyen készlet nyilvántartó rendszer alkalmas erre! Mire rájövünk, hogy mennyire nem igaz ez, addigra a szemünket is ki fogják lopni! (Nem osztom meg itt a tapasztalatokat, mert nem szeretnék tippet adni, ezért röviden csak annyit: a legtöbb programot úgy fejlesztik a programozók, hogy soha egyetlen biztonsági szakemberrel nem beszélnek, nem építik be a minimális védelmi elemeket sem! Könnyedén meg lehet hamisítani a készletadatokat és "nyom nélkül" tudnak sikkasztani.

A dohánytermékeket szigorú nyilvántartással kell vezetni. Erre partnercégünk által kifejlesztett számlázó  / raktárkészlet nyilvántartó programot ajánljuk.Fontos: a NAV (vámosok) ellenőrizni fogják a nyilvántartást, a készleteket. Egy- két doboz eltérésnél már bírságolni fognak. Vagyis: ha megérkezik az áru, akkor azon nyomban rögzíteni kell a számlázó programban! Ehhez minimum 2  hálózatba kapcsolt számítógép, 2 vonalkód olvasóval, pénztárgépes és internetes kapcsolattal szükséges.
Konkrét ajánlatkéréssel kapcsolatban kérem telefonon, vagy emailben jelentkezzen!

Budapest, 2013. május 03
Tisztelettel,
dr. Keresztes Attila
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.