Könyvtári állományvédelem, állománykezelés - RFID

UHF RFID Könyvtári Állománykezelés, Állományvédelem

 

Könyvtári állománykezelés RFID

RFID technológia egy tökéletes, fejlett megoldás a könyvtárak, archívumok részére. Felgyorsítja az információ áramlását, nagyságrendekkel megnöveli a hatékonyságot, lerövidíti a könyvek kiadásának, visszavételének idejét, segít az ügyfélkezelés minőségének további emelésében.

Az RFID technológia egyesíthető a már meglévő vonalkódos rendszerrel, egyben kibővítve a funkciókat például az önkiszolgáló be- és kijelentkezéssel, az önkiszolgáló könyv leadással, sőt, a lopások elleni védelemmel is. Az RFID csökkenti az eltűnt, elveszett könyvek mennyiségét. Lényegesen lerövidül a könyvek keresésére fordított idő, mivel az RFID érzékelő megmutatja, hogy az adott könyv melyik polcon, hol található!

ASTRASEC RFID eszközöket a világ számos könyvtárában, archívumában alkalmazzák, elsősorban azért, mert a termékeknek magas a  minősége, hosszú az élettartama és kiváló a költséghatékonysága.  Az ASTRASEC RFID technológia a megfelelő döntés az intézmény fejlesztésének érdekében.

UHF RFID előnyei a könyvtári  használatban:

Önkiszolgáló kijelentkezés

Gyors önkiszolgáló kijelentkezés. Egyszerre, egyidejűleg sok könyvet lehet az ASTRASEC RFID olvasóval leolvasni. Nincs szükség arra, hogy a könyvtáros egyesével beolvassa a könyveket. Ezt a mechanikus munkát a gép elvégzi. A könyvtárosnak lehetősége van hasznosabb, értékesebb munkát végeznie.

Automatikus válogatás a visszahozott könyveknél

A rendszer a visszahozott könyveket a megadott szempontok alapján szétválogatja.

Készlet felvétel, készlet ellenőrzés, leltár

Az ASTRASEC nagyérzékenységű kézi RFID olvasóival lehetséges az, hogy a könyvtáros a kézi olvasót egy adott polc felé irányítja és az olvasó egy pillanat alatt beolvassa a polcon található összes könyv adatait. Nem szükséges a könyveket egyesével leszedni, beolvasni a vonalkód olvasóval.

Könyv keresés

Ha egy könyv nincs a helyén, akkor a kézi PDA olvasót a könyv keresésére is lehet használni. A keresési távolság 1,5 – 2 méter lehet. A keresés így felgyorsul.

Biztonság, állományvédelem

RFID ki-bejárati antennákkal a lopásokat is fel lehet deríteni. Az antennák jeleznek, amikor egy könyvet illetéktelenül próbálnak a kijáraton kivinni. Másodpercenként 100 könyvet tud az antenna ellenőrizni, ami minden igényt kielégít, nem lassítja az áthaladást.

 

RFID Rendszerek bemutatása:

Könyvtári rendszer sematikus felépítése:

 

 

Könyvtári állománykezelés RFID

Books management -  Könyv kezelés: Minden könyv el van látva RFID címkével, amely a kívánság szerinti adatmennyiséget tartalmazza. Amikor a kereső talál egy olyan könyvet, ami a keresési szempontnak megfelel, akkor halk hangjelzést ad. Lehetséges egyszerre több könyvet, vagy több szempont alapján is keresni. Lehetséges a könyvtárban fix, helyhez kötött olvasókat  elhelyezni, amelyek jelzik egy adott területen a könyveket, vagy azok mozgását.

Library Security System – Könyvtári állományvédelem: A rendszer azonnal jelez, amint illetéktelenül próbálnak könyvet kivinni a könyvtárból.

Check in/out – Ki- bejelentkezés: A könyvtárosok az RFID olvasókkal tudják átvenni a visszahozott könyveket. Az olvasó egyszerre több könyvet is érzékel, nincs szükség arra, hogy egyesével vegyék át. A könyv visszahozatalakor nincsen szükség a könyvtári olvasójegyre -  minden könyben egyedi RFID azonosító címke van. Nem történhet hiba a visszavétel során.  AMENNYIBEN: automatikus check-out systemet  (automatizált ki-be jelentkezési rendszert) alkalmaznak, úgy a visszahozatal során a könyvet be kell helyezni a visszahelyező nyílásba. Amint a könyv a nyílás belsejébe kerül (és már nem lehet visszahúzni) a könyvet az RFID olvasó beolvassa, a képernyőn megjelenik a visszaigazolásról szóló üzenet és a rendszer az adatbázisba automatikusan feltölti a könyvet. Nincs szükség külön emberi beavatkozásra.

 

Könyvtári állományvédelem - RFID

 

A hardverek (műszaki eszközök)

Az ASTRASEC nagyon sok RFID eszközt forgalmaz. A képek csak egy kis részét mutatják be az eszközöknek.

Egyedi igényekre, egyedi designra  mindig lehetőség van. Cégünk az eszközök fejlesztésében is részt vesz.

 

A termék neve Jellemzők Tájékoztató fénykép
VC-420
Uhf RFID Gate Reader
Ki-bejárati antenna a biztonsági funkcióhoz
1-2m érzékelési távolság

Be és kijárati antenna

VF-642
UHF RFID Fixed reader
Rögzített olvasó
Imipinj R2000 Chip Nagy olvasási érzékenység

Könyvtári állományvédelem - RFID

VH-70B RFID Handhold
kézi RFID olvasó
Címkéket olvas,  UHF,
1D Vonalkódot /2D vonalkódot: GPRS/GSM/WiFi/ Bluetooth

Könyvtári állománykezelés RFID

VA-910V
UHF RFID Antenna
10dBi
Könyvtári fix RFID antennák

Könyvtári állománykezelés RFID

VT-86B Könyvbe helyezhető RFID címke -

Könyvbe helyezhető RFID címke

VD-65D
UHF RFID desktop reader - olvasó
USB 1.1 Communication

Könyvtári állománykezelés RFID

VT-80
UHF RFID card / kártya
As ID card(egyedi könyvtári belépő-kártya, személyre szabott grafikával

RFID kártya